ASV Weissensee-challenge

Mededeling i.v.m. het corona virus

Door het rondwarende Corona-virus is het niet meer vanzelfsprekend dat het Weissensee-weekend 2021 op dezelfde manier kan plaatsvinden als dat we gewend zijn. Kunnen we weer met 40 personen in een bus zonder besmettingsgevaar? Kunnen we met 60 man in de ‘stube’ gaan zitten zonder, behalve de medailles, ook een gevaarlijk virus aan elkaar door te geven? Zijn er beperkingen die Oostenrijk of het hotel oplegt aan de vakantiegangers? En hoe groot is de interesse in een groepsreis in het ‘nieuwe normaal’?

De commissie Weissensee heeft daarom besloten de organisatie van het Weissensee-weekend 2021 voorlopig op te schorten totdat het één en ander is uitgekristalliseerd. In september hopen we daar meer zicht op te hebben en gaan we verder kijken of en hoe we onze formule gaan aanpassen.

De aanmelden blijft gewoon open maar is, gezien het bovenstaande, onder voorbehoud.

 

ASV organiseert van 14 t/m 18 januari 2021 weer een schaatsweekend op de Weissensee in Oostenrijk. De belangrijkste doelen van de reis zijn genieten van het schaatsen op de Weissensee en de gezelligheid met de andere ASV schaatsliefhebbers.

De busreis, het hotel en een aantal gezamenlijke activiteiten worden door de organisatie verzorgd en geregeld. De organisatoren zijn ASV schaatsers die zelf ook meeschaatsen tijdens dit weekend. We zijn géén 'reisorganisatie', die alles voor je regelt. Alles wat je doet is je eigen verantwoordelijkheid. Bij calamiteiten helpen we elkaar zoveel mogelijk.

Uiteraard is het succes van de reis deels afhankelijk van de weersomstandigheden op de Weissensee. Deze zijn elk jaar verschillend. Het grote meer is begin januari niet altijd dichtgevroren. Het kleine meer is nagenoeg altijd voorzien van een prachtige ijsvloer. De afgelopen 20 jaar hebben we slechts vier keer niet kunnen schaatsen op één of meerdere dagen. Houd daar rekening mee! In dat geval regelen we met elkaar alternatieve activiteiten, zoals wandelen, skiën en langlaufen in Techendorf of Nassfeld.

Donderdagavond om 19.00 uur vertrekken we vanaf de parkeerplaats bij ons clubhuis in het Fanny Blankers-Koen Sportpark, Competitieweg 5 Almere Stad. We verzamelen vanaf 18:30 uur in het clubhuis zodat wij om 19.00 uur kunnen vertrekken. De verwachte aankomst bij het hote in Techendorf/Weissensee is vrijdagmorgen circa 9.00 uur. Maandagmorgen om circa 9.30 uur zijn we terug in Almere.

Aanmelden voor Weissensee weekend 2021

Aanmeldingen Weissensee-weekend 2021

Deelnemers ASV Weissensee-challenge 2020

Contact met de Weissensee organisatie?

Het hotel

We overnachten in Hotel Moser http://www.hotel-moser.at/. De kamerindeling wordt door de organisatie gemaakt. Eventuele voorkeuren kun je bij hen kenbaar maken.  Het ontbijt en het diner bij  Moser zijn goed geregeld. Zorg zelf voor je lunch overdag. De lunch is niet bij de prijs inbegrepen. Het klaarmaken van een lunch bij het ontbijt is niet toegestaan. Een rugzak met eten en drinken kun je op het ijs achterlaten. Langs het meer staan vaak ook “Kuche und Glumost”-tenten, waar diverse versnaperingen te verkrijgen zijn. Het drinken bij het eten en aan de bar in het hotel is voor eigen rekening.

Vervoer

We reizen per luxe royal-class-touring bus naar Oostenrijk. Neem voor de nachtpendel in de bus een kussentje, dekentje of slaapzak en evt. andere voorzieningen mee om zo aangenaam mogelijk de nacht door te komen. We maken onderweg ongeveer twee - sanitaire- tussenstops. Voor de kleine boodschap en nood is er een toilet in de bus.

Programma

Vrijdag
Bij aankomst in Techendorf staat het ontbijt klaar. Tijdens het ontbijt wordt de kamerindeling bekend gemaakt. Na het ontbijt kan iedereen vrij schaatsen. Halverwege de vrijdagmiddag organiseren we een gezamenlijke schaatsactiviteit en maken we een groepsfoto. Kennismaking met elkaar en elkaars snelheid verkennen zijn op deze middag belangrijke onderdelen, zodat we zaterdag in groepjes van gelijk niveau aan de toertocht kunnen beginnen.

Zaterdag
Na het ontbijt start de prestatie-toertocht van 20 tot 200 km. Iedereen is vrij om zijn eigen afstand te bepalen of bundel je krachten en ga als team voor de middle of long distance challenge. We proberen zoveel mogelijk in kleine groepen te rijden, al is het maar voor de gezelligheid en de veiligheid. De echte schaatsliefhebbers mogen om 7.00 uur ontbijten en -zodra het licht wordt- vanaf 7.15 uur vertrekken. Zorg voor je eigen eten en drinken in een tas of rugzak bij de start- en rustplek tijdens deze prestatie-toertocht. Er wordt tot uiterlijk 17.15 uur geschaatst i.v.m. de veiligheid.

Nieuw dit jaar zijn de challange team afstanden over verschillende afstanden:

 • Long distance challenge solo (200km)
 • Long distance challenge team
 • Middle distance challenge (100km)
 • Middle distance challenge team​
 • Eigen afstand


Zondag
Vrij programma. Je kan schaatsen, maar rodelen, langlaufen, wandelen of skiën kan natuurlijk ook. Je kan je langlauf- of alpineskies meenemen, maar deze zijn ook ter plekke te huur. Ongeveer om 17.00 uur is het afsluitende diner. We vertrekken om 19.00 uur vanuitTechendorf/Weissensee. Maandagmorgen om ca. 9.30 uur zijn wij weer in Almere.

Overige informatie:

 • Neem je paspoort / ID kaart mee in je handbagage in de bus
 • Je dient zelf te zorgen voor een goed dekkende reisverzekering
 • Als je wilt gaan skiën, zorg dan voor een wintersportverzekering
 • Zorg -indien nodig- dat specifieke medische gegevens bij één van de medereizigers of organisatie bekend zijn
 • In hotel Moser moet je je drankjes bij het eten en aan de bar zelf betalen. Dit gaat op het kamernummer. Bespreek de afrekening dus goed met je kamergenoten
 • Tegenover het hotel is een pinautomaat; in de supermarkt en sportwinkel kun je pinnen
 • Direct naast het hotel is een supermarkt. Hier kan je je boodschappen doen voor het eten en drinken op het ijs
 • De Salomon-schaats kun je huren in de sportwinkel vlak naast hotel Moser.
  Voor meer informatie over deze schaats vind je hier: ZWEEDSE SCHAATSEN.
 • Zorg voor het wandelen dat je een paar "Snow Steps" hebt. Dat zijn rubberen schoenonderbinders met ijzeren spikes die voorkomen dat je uitglijdt op gladde wegen bij het wandelen. "Snow Steps" zijn o.a. te koop bij de ANWB in Almere.

Kledingadvies met schaatsen “bevriezing en andere koude ellende”.
We kunnen in januari behoorlijk koud weer verwachten, dus hier enkele beschermingtips bij extreme kou:

 • Schaats- of ski-helm
 • Meerdere lagen functionele kleding aantrekken, m.a.w. ademende, vochtdoorlatende en winddichte kleding aantrekken. Zorg dat je ook wat uit kan trekken (rugzakje mee?). Synthetische kleding droogt sneller dan katoen.
 • Hoezen om over je schaatsen heen te doen
 • Goede schaats- of skibril tegen wind, kou en zon
 • Dubbele handschoenen
 • Bivakmuts
 • Kniebeschermers, ski- of skeelerhelm ter bescherming bij het vallen
 • Zorg voor voldoende eten en drinken. Langs de route zijn& enkele 'koek-en-zopie' blokhutjeswaar je wat kunt eten en drinken
 • Zonnecreme met hoge beschermingsfactor (UV Ski 50+)   (50+ staat voor de bescherming en niet de leeftijd!)

En als belangrijkste:

 • Veiligheid voorop: Draag je schaats-/skihelm!!
 • De meeste ongelukken gebeuren aan het begin van de dag. Wen eerst aan het rijden op natuurijs. Rijd in groepen. Kom in ‘gesprek met het ijs’
 • Zorg voor een goede conditie en ken vooral je eigen grenzen en mogelijkheden
 • Beperkte E.H.B.O.-spulletje voor kleine ongevallen op het ijs
 • Nadere veiligheidsinstructies krijg je van de organisatie op vrijdagochtend

Live beelden vanaf de Weissensee:

Links naar gegeven over de Weissensee:

 

randomness