Iedere donderdagochtend pakken we met zijn vijven, tot nu toe mannen, allerlei klussen om het clubhuis te laten functioneren en de baan in skeeler en ijs conditie te houden.
Wij zijn Rob, Jacques, Henk, Aldo, Theo, Ton en Frans Jan.
Na een sociaalochtend ritueel om 9 uur, waar koffie en thee niet ontbreken, wordt het wel en wee van de ASV, de maatschappij, de sport of het klimaat doorgenomen. Vervolgens gaan we aan de slag. De een pakt de stofzuiger en nietmachine om de muizenkeutels te verwijderen uit het voorraadhok en de nieuwe muizen-gif-zakjes vast te nieten. Waarom die muizen er zijn? Eten is niet bereikbaar voor ze, alleen een schuilplek tegen regen en kou. Desalniettemin, ze bevuilen de boel en ruimen het niet zelf op. Dus wij ruimen hen en hun rotzooi dan maar op.
Als Jacques of een ander dat al niet heeft gedaan op een andere dag, dan gaat iemand aan de slag met het schoonmaken van de toiletten en het stofzuigen van de vloer. Geregeld worden ramen en kozijnen gereinigd van vuil, insect en spinnenspul. Dat zijn wat reguliere zaakjes die continuïteit geven en ongemerkt erbij gedaan worden.
Er zijn echter ook meer buitenklussen. In de skeeler-periode houden we de inlineskate-piste en de 400 m baan vrij van pollen, vogelspul, blad en zand. Als het nodig is worden beschadigde boarding gerepareerd.
Iedere maand proberen we of de dieselpomp en waterspuit nog werken. De accu wordt aangesloten, de zuigslang gemonteerd, in de put gehangen en volgezogen en de spuitslang wordt in stelling gebracht. Na een succesvolle start wordt met bulderend motorlawaai het grasveld in het midden van de schaatsbaan beregend. Soms moet een kogelkraan worden vervangen, dan moet weer een pomp-as-doorgang worden geseald.
Afhankelijk van het beleid, wel of geen 400 m baan onder water worden afsluitdoppen gemonteerd of verwijderd. En komt de winter weer in zicht, dan plaatsen we de afscheiding tussen de 400 en 500 m baan.
Soms, op verzoek, voor een evenement bouwen podia, zetten we tenten op of maken een finish-boog.
Het clubhuis heeft onderhoud nodig.
Afgelopen periode hebben we bijvoorbeeld de vloer in het toilet met bijzondere kwaliteiten vervangen, net als de vloer in de ‘bestuurskamer’. Het dak van het linker gebouwdeel hebben voorzien van nieuw dakleer, de buitenbanken zijn geschuurd en gebeitst. De pompcontainer is wit gemaakt, opdat deze bij zonnig en koud weer net ijs in de directe omgeving niet doet smelten. De daklijst of boeiborden hebben we vervangen, omdat deze verrotten.
Rond 11 uur is het tijd voor thee of koffie met een kluskoek. Bij toerbeurt, zie kluskoekschema, neemt eenieder van ons zijn favoriete traktatie mee (speculaas lijkt de betere traktatie), terwijl we over thuis of de onderhanden zijnde klus praten.
De sfeer is vriendelijk, prettig en vrij-gebonden. Dat wil zeggen niks moet, maar als we ergens aan beginnen maken we het af. Streef eindtijd is 12 uur afsluiten.
Voor de nabij toekomst zullen de vloeren in de andere toiletten, de keuken en de grote zaal worden vervangen of verstevigd, net wat haalbaar en noodzakelijk is. Ook het rechtergebouwdeel zal dakleer moeten krijgen. De scheuren in het dak worden groter en zullen beslist lekkage veroorzaken. De buitenboel gaan we ook schilderen.
In een vorstperiode proberen we de baan zo te conditioneren dat zich ijs vormt. We houden het water zo schoon mogelijk door zwerfafval en blad te verwijderen, de eendjes NIET te voeren en als er sneeuw op het ijs valt, proberen we die sneeuw van het ijs te vegen. Is er te weinig water, dan vullen we dat bij met de eerde genoemde dieselpomp.
Het spreekt wellicht voor zich dat de klusclub te weinig capaciteit heeft om tijdens een vorstperioden alle werkjes rond te krijgen. In die omstandigheden weten we ons gesteund door een legertje aanvullende vrijwilligers die helpen met de waterspuit, sneeuwruimen en het structureren van de baantoegang, schaatsuitgifte en verdere zaken.
Tot zover een inkijkje in het reilen en zeilen van de ASV-klusclub.
Groet, Frans Jan Schuurman (technisch beheer)